- 5 kopiastych łyżek płatków owsianych( u mnie górskie)
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 30g migdałów
- 1 łyżka sezamu
- 3 łyżki otrębów owsianych
- 1 banan
- 50g twarogu półtłustego
- 1 łyżka brązowego cukru
Płatki, posiekane migdały, sezam, siemię i otręby prażymy przez ok 10 minut na patelni na średnim ogniu, co jakiś czas mieszająć. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp 130 stopni i w misce rozgniatamy banana, łącząc go z serkiem i cukrem. Kiedy bakalie i płatki będą już zarumienione odstawiamy je na chwilę do wystudzenia i wsypujemy do mokrych składników. wszystko mieszamy i wykładamy na blaszkę( u mnie pół blaszki o średnicy 22 cm :) moża też ciasto wyłożyć na zwykłą blachę, jest na tyle gęste, że nie będzie się rozlewało. Pieczemy ok 50-60 minut, kroimy na kawałki i studzimy (u mnie nie dotrwały....)
Są pyszne, można dodać suszone owoce(żurawinę, banan) inne orzech i tak dalej :)
XOXO
Carol
Wyglądają pysznie i są łatwe w przygotowaniu- na pewno zrobię! ;D
OdpowiedzUsuńfajne te batoniki , bardzo zdrowe i mają wszystko co lubię ;)
OdpowiedzUsuńA można je upiec w foremkach do muffinek?
OdpowiedzUsuńMyśle, ze można:) choc ciasto jest bardzo zwarte i spokojnie można z niego nawet formowac ciasteczka. Jeśli będziesz piec w foremkach, to należy pamiętać, by ciasta nie było w nich zbyt duzo, bo moze sie przypalic
OdpowiedzUsuńA w srodku być surowe*
Usuńomnomnom zrobione, są pyszne :D
OdpowiedzUsuńa zamiast cukru można dać miód?
OdpowiedzUsuń