środa, 3 lipca 2013

Frytki z batatów w ziołach.

Bataty, słodkie ziemniaki... jak zwał, tak zwał. Ważne, że są pyszne! I mimo kalorii zdrowe. Ja pieczone warzywa uwielbiam, a te małe, pomarańczowe bulwy wyjątkowo przypadły mi do gustu. Lekko słodkie, jeśli pieczone odpowiednio długo, idealnie miękkie.
Składniki na 2 porcje:
  • 2 słodkie ziemniaki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta chilli
  • szczypta soli
Bataty obrać(lub nie, ja za drugim razem nie obrałam, też były dobre, jeśli nie obieramy należy je dobrze umyć)i pokroić w słupki. Umieścić w miseczce , wymieszać z oliwą z oliwek i przyprawami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozłożyć frytki i piec ok 30-40 minut, w zależności od grubości frytek.


Kaloryczność podana dla 100 g, jedna porcja tutaj, to 130g. pamiętajmy, że 100g zwykłych frytek, to ok 330 kcal....
XOXO
Carol

3 komentarze:

  1. Pysznie wygląda *,* Muszę koniecznie kiedyś zrobić zważywszy na to, że o wiele mniej kaloryczne niż zwykłe frytki ^^
    Jeśli chcesz mieć więcej odwiedzających, polecam dodać gadżet "obserwatorzy". Ja i tak będę odwiedzać na pewno częściej ^^
    Zapraszam do siebie również ^^
    http://zrobtosamkiedychcesz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj je zrobiłam po raz pierwszy w ogóle i wyszły przepysznie! Będzie to mój ulubiony dodatek do innych dań :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnie zdanie jest bez sensu, zwykłe frytki z piekarnika nie mają 330 kalorii…

    OdpowiedzUsuń