sobota, 6 lipca 2013

Aromatyczna focaccia orkiszowa.

Będąc na diecie jakieś pieczywo czasami trzeba zjeść. najlepiej jeśli jest to pełnoziarnisty chleb, a jeszcze lepiej, kiedy wiemy z czego jest zrobiony. Ten jest niezwykle aromatyczny, z dodatkiem czarnych oliwek i cudownych ziół. Tradycyjny, włoski, a jednak inny dzięki mące orkiszowej. Idealnie  nadaje się na grilla- możemy go ze sobą zabrać i podgrzać. genialnie smakuje z oliwą, awokado, lub białym serkiem:) Dodatek pomidora i świeżej bazylii, ewentualnie mozzarelli przeniesie nas do Italii, na plażę:)


Składniki na 16 pasków o szerokosci ok 3-4 cm.

  • 600g mąki orkiszowej
  • opakowanie-8g drożdży instant
  • 100 ml ciepłego( ale nie gorącego)mleka
  • 350 ml ciepłej (ale nie gorącej )wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek(w tym u mnie 2 aromatyzowane bazylią
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • do ozdoby ok 6 oliwek, kilka listów świeżej bazylii
  • łyżeczka soli
Mleko wymieszać z drożdżami, odstawić na około 10 minut. W tym czasie w misie wymieszać sól, oliwę, mąkę, zioła i wodę. Wlać drożdże, wymieszać drewnianą łyżką, wyrobić przez kilka minut( ja robiłam to ręcznie) Odstawić na około 2 godziny, do podwojenia obiętości. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, Palcami rozgnieść na niej ciasto aby powstał prostokąt o grubości ok 1,5-2 cm. Powbijać pokrojone oliwki i listki bazylii, posypać dodatkowo solą. Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia i upiec w temperaturze 200 stopni. Piec ok 25-30 minut, aż skórka będzie brązowa. Najlepiej podawać na gorąco, lub odgrzane na grillu.




XOXO
Carol


2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie :) chyba się skuszę i tez zrobię :)
    Pozdrawiam i serdecznie zapraszam na mojego raczkującego bloga : http://magicznezyciemarty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za udział w akcji Nakarm Cukrzyka :)
    Jednocześnie chciałabym Cię zaprosić do udziału w dietetycznym konkursie :) http://redandpale.blox.pl/2013/07/Konkurs-6-te-urodziny-bloga.html
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń