sobota, 11 maja 2013

Domowe dietetyczne batoniki musli z bananem

Superzdrowa przekąska do szkoły, pracy, na wycieczkę.Idealna alternatywa dla kupnych batonów musli, w których mnóstwo jest cukru i malutkich chrupków. można je wzbogacić o ulubione dodatki, choć według mnie ją pyszne takie jakie są. Bez dodatku tłuszczu, sztucznych przetworzonych składników... SAMO ZDROWIE, a do tego jakie pyszne.... Niezwykły smak zyskują dzięki prażonym bakaliom, a kremmowe stają się przez dodatek banana i twarogu. Nie używamy tutaj też jajek :)
Składniki na 8 trójkącików:
  • 5 kopiastych łyżek płatków owsianych( u mnie górskie)
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 30g migdałów
  • 1 łyżka sezamu
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 1 banan
  • 50g twarogu półtłustego
  • 1 łyżka brązowego cukru
Płatki, posiekane migdały, sezam, siemię i otręby prażymy przez ok 10 minut na patelni na średnim ogniu, co jakiś czas mieszająć. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp 130 stopni i w misce rozgniatamy banana, łącząc go z serkiem i cukrem. Kiedy bakalie i płatki będą już zarumienione odstawiamy je na chwilę do wystudzenia i wsypujemy do mokrych składników. wszystko mieszamy i wykładamy na blaszkę( u mnie pół blaszki o średnicy 22 cm :) moża też ciasto wyłożyć na zwykłą blachę, jest na tyle gęste, że nie będzie się rozlewało. Pieczemy ok 50-60 minut, kroimy na kawałki i studzimy (u mnie  nie dotrwały....)
Są pyszne, można dodać suszone owoce(żurawinę, banan) inne orzech i tak dalej :)




XOXO
Carol


7 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie i są łatwe w przygotowaniu- na pewno zrobię! ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne te batoniki , bardzo zdrowe i mają wszystko co lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A można je upiec w foremkach do muffinek?

    OdpowiedzUsuń
  4. Myśle, ze można:) choc ciasto jest bardzo zwarte i spokojnie można z niego nawet formowac ciasteczka. Jeśli będziesz piec w foremkach, to należy pamiętać, by ciasta nie było w nich zbyt duzo, bo moze sie przypalic

    OdpowiedzUsuń
  5. omnomnom zrobione, są pyszne :D

    OdpowiedzUsuń