poniedziałek, 24 czerwca 2013

Roladki z kurczaka z fetą i suszonym pomidorem

Ostatnio znudziło mi się przygotowywanie zwykłego kurczaka. Te roladki są banalne w przygotowaniu i dzięki bardzo wyrazistemu  farszowi zapadają w pamięć. Spora ilość aromatycznych ziół nadaje im nieco śródziemnomorski smaczek, który idealnie komponuje się zarówno z serem feta jak i  suszonym pomidorem.


Składniki na 2 roladki:

  • 2 małe piersi z kurczaka (u mnie ok 120 g jedna)
  • 2 suszone pomidory (mogą być z oliwy, wtedy należy je dobrze odsączyć)
  • 20-30 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
  • łyżeczka oliwy z oliwek do smażenia
  • po łyżeczce: bazylii i ziół prowansalskich, opcjonalnie czosnek i słodka papryka
  • nitka(opcjonalnie)
Piersi z kurczaka rozbić na płaskie kotleciki, obtoczyć w ziołach i czosnku. na środku ułożyć pomidora i fetę:
Zawinąć roladki i obwinąć je nitką tak, aby się nie rozpadły. można też użyć wykałaczek.


Smażyć na patelni lekko nasmarowanej oliwą z każdej strony, pod przykryciem tak, aby kurczak nie był surowy. U mnie było to po około 4-5 minut z każdej strony (czyli razy 4) ale to zależy od tego jak bardzo soczystego kurczaka lubimy. Sok, który wycieknie ze środka sprawi, że roladki będą złotobrązowe. Ja podałam z warzywami(pieczarki, cukinia, marchew) gotowanymi na parze.

XOXO
Carol

1 komentarz:

  1. Aż ślinka cieknie na sam widok tych roladek :)

    OdpowiedzUsuń