poniedziałek, 24 czerwca 2013

Mleczko migdalowe- ekspresowe!

Próbowałam je już zrobic, ale zawsze brakowało mi cierpliwości...moczenie ich przez 8 godzin przerasta moje siły;) ta wersja jest o wiele szybsza, a mleczko wychodzi idealnie białe i kremowe;)) fajna alternatywa dla osób ńietolerujących zwykłego mleka;)



Składniki na 500 ml mleka( trudno jest podać wartość kaloryczną, ponieważ nie da sie określić jaka cześć migdałów faktycznie jest zużywana)
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 800 ml wody
Migdały wsypć do miski i zalać 500 ml zimnej wody z kranu
 



Odstawić na 30 minut, aż woda stanie sie bardzo mętna 
Zmiksować w blenderze przez kilka minut do otrzymania białego płynu i odsączyć przez złożoną czterokrotnie gazę tak, by żadne wiórki nie pływały w mleczku.



 Z wiórków możemy zrobić deser, lub wykorzystać je do owsianki, lub na kanapki. Mleczko można użyć do zrobienia owsianki migdałowej(klik) lub wypić  bez niczego, lub z dodatkiem kakao;)
XOXO
Carol




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz