czwartek, 30 maja 2013

Lekkie frytki z selera.

Uwielbiam pieczone warzywa, te frytki planowaliśmy od dawna. Są lekko słodkie, ale wyśmienicie sprawdzą się podczas obiadu. Jedząc je nawet nie przyjdzie nam ochota na fast foody, a jakie są zdrowe! Mają tylko 60 Kcal na 100 g, podczas, gdy klasyczna wersja.... Nawet 330...


Składniki na talerz frytek:( Kcal podane dla 100 g)

  • 1 spory seler
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Pęczek koperku( może być też suszony)
Seler obrać, pokroić w słupki. Im większe i grubsze, tym frytki bedą bardziej miękkie. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą silikowego pędzla delikatnie posmarować oliwą by były chrupiące, posypać koperkiem. Piec w 180 stopniach przez 35-40 minut. Ja podałam z sosem z jogurtu, koperku i czosnku.
XOXO
Carol

7 komentarzy:

  1. w 10 stopniach? tak mało? spróbuję zrobić ;>

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam i moje wyszły w środku takie miękkie...Myślałam, że w środku również będą chrupiące. Czym to mogło być spowodowane? Piekłam 50min

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje tez saw środku miękkie, jeśli chciałabys chrupiące, musiałyby być bardzo cienkie i pieczone w niższej temperaturze duzo dłużej niestety;(

      Usuń
  3. Bardzo fajna propozycja. Zapraszam do udziału w akcji wegetariański obiad :) Pamiętaj tlyko o banerku ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nas osobiście frytki z selera mocno rozczarowały. Być może coś robiliśmy nie tak, więc jeśli masz jakąś uwagę, chętnie posłuchamy: http://www.jakugotujesz.pl/?recipes=frytki-z-selera

    Mieliśmy spore nadzieje związane z tymi frytkami. Rozbudziły je placki selerowe, które okazały się lepsze od ziemniaczanych. I to mówią miłośnicy tych drugich! http://www.jakugotujesz.pl/?recipes=placki-z-selera

    Tak więc u nas w pojedynku seler - ziemniak 1:1 ;-)

    Pozdrawiamy!:)

    OdpowiedzUsuń