czwartek, 4 lipca 2013

Lekki kurczak w sosie barbecue.

Grill- smak lata, kojarzy się ze świeżym powietrzem i....... kiełbasami, karkówką i innym tłustym mięsem. Alee.... potrawę o smaku popularnego sosu BBQ możemy teraz przygotować sami, o każdej porze roku. A do tego może być lekka i zdrowa!
Składniki na 3 porcje:
  • 300g piersi z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 spora cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu'
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 łyżki octu winnego
  • odrobina maggi
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1,5 łyżki musztardy(u mnie słodko-łagodna, polecam! pyszna!)
  • szczypta pieprzu cayenne
  • łyżka oliwy z oliwek.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek rozgnieść nożem i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek i cebulę. w tym czasie pokroić kurczaka na małe kawałeczki, wrzucić na patelnię i maksymalnie zwiększyć ogień. Smażyć tak przez około 5 minut, potrząsając patelnią co jakić czas. Po tej chwili zmniejszyć ogień i dodać resztę składników. Dokładnie wymieszać i dusić przez około 20 minut. Kurczak po tym czasie nie powinien być surowy, ale nadal nie będzie suchy. Część wody wyparuje z sosu i stanie się on gęstszy. Przed podaniem należy chwilę odczekać i ewentualnie doprawić sos do smaku. Podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem, chlebem, lub jak w moim przypadku- z delikatnym kalafiorem gotowanym na parze. Pysznie będzie też smakowało z FRYTKAMI Z BATATÓW-KLIK


XOXO
Carol

1 komentarz:

  1. Mam nadzieję, że będziesz dłuuugo prowadziła swój blog. Mało jest takich z podanymi wartościami odżywczymi i do tego takie zdrowe pyszności.

    OdpowiedzUsuń