Składniki na 12 placuszków:
- 2 nektarynki
- 2 jajka
- 2 łyżki płatków orkiszowych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki mąki orkiszowej
- łyżka otrębów żytnich
- 100 ml maślanki
- oliwa do smażenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru brązowego(opcjonalnie)
Płatki orkiszowe i siemię lniane zblendować. Wymieszać z resztą składników(poza nektarynką i oliwą). Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać maślanki, jeśli zbyt żadkie- mąki. Oliwę rozgrzać na patelni, nektarynki pokroić w półplasterki. Na rozgrzaną oliwę nakładać ciasto łyżką(1 łyżka=1 placuszek) i w każdy włożyć po 2 półplasterki nektarynki. Smażyć na średnim ogniu pod przykryciem do momentu, kiedy na powieżchni pojawią się bąbelki. Wtedy odwrócić na 2 stronę i smażyć przez ok 1minutę. Podawać same, lub z dodatkami, u mnie jogurt.
XOXO
Carol
Samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńprzeczuwam że nektarynka dała efekt orzeźwiający? :D
Oj dała, dała. I tak jak zawsze potrzebuję dżemu, tak do tych nic mi nie potrzeba:)
Usuńno no wyglądają smakowicie :D takie grubaski hihi
OdpowiedzUsuń