Składniki na 1 porcję:
- pól szklanki mleka
- pół szklanki wody(można zastąpić mlekiem)
- 2 łyżki płatków(u mnie jęczmienne)
- 1,5 łyżki otrębów żytnich
- 0,5 łyżki siemienia lnianego
- słodzik/cukier brązowy do osłodzenia
- pół łyżki inki
- pół łyżki ciemnego kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
- łyżeczka sezamu
- łyżka orzechów laskowych
Zagotować wodę, mleko, płatki, otręby i siemię lniane razem z inką i kakao. Gotować do uzyskania gęstej konsystencji. Przełożyć do miseczki i wstawić na noc do lodówki(można też od razu dodać resztę i zjeść na ciepło). Rano wymieszać z substancją słodzącą, posypać sezamem i dodać orzeszki. Smacznego :)
XOXO
Carol
Zaraz idę robić i wstawiam na noc do lodówki :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne przepisy i na pewno będę tu często zaglądać :) Jesteś ode mnie młodsza a takie cuda robisz w kuchni :D Podziwiam :)
OdpowiedzUsuńOwsianka bez owsa? Ciekawe. :P To chyba w jakimś cudzysłowie powinna być ta "owsianka". :P
OdpowiedzUsuńNie, ponieważ w liście składników nie jest sprecyzowany rodzaj platkow jakich należy użyć. W nawiasie jedynie napisałam w jaki sposób ja ją przygotowalam
Usuńnazwa jest bardzo kusząca, jeśli smakuje, jak czekoladowe cappuccino to musi być przepyszne: )
OdpowiedzUsuńWartość kaloryczna jest podana z dodatkiem cukru ?
OdpowiedzUsuńOj kurcze już nie pamiętam, ale pewnie nie:(
Usuń