Składniki na 1 duuuuży omlet:
- 1 jajko
- 1 białko (można użyć 2 jajek, mi tak akurat zostało po zrobieniu ciasta)
- 2 łyżki mleka
- 100g surimi( najlepiej wcześniej podsmażyć je na patelni)
- szczypta vegety
- 100g jogurtu naturalnego, gęstego
- 1 suszony pomidor
- kilka listków świeżej bazylii
- szczypta ziół prowansalskich
- pół łyzeczki przecieru pomidorowego
- garść kiełków(u mnie brokuła)
- łyzka oliwy do smażenia
- 2 łyżki płatków gryczanych
Białka oddzielic od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać mleko, płatki gryczane, vegetę i surimi pokrojone w kostkę, delikatnie wymieszać.. Patelnię nasmarować oliwą, rozgrzać. Przełożyć ciasto na patelnię, bardzo delikatnie. Przykryć i smażyć na małym ogniu aż całość się zsiądzie i będzie puszysta. W tym czasie w miseczce wymieszać jogurt z bardzo drobno pokrojomym pomidorem, posiekaną bazylią , ziołami i przecierem. Taką pastę (można jeszcze lekko posolić) nałożyć na usmażony omlet i posypać kiełkami.
Kalorycznosć podana dla całego omleta
XOXO
Carol
mniam, mniam, ale do smażenia nie oliwa, ale olej i to najlepiej rzepakowy (ma znacznie lepszy skład tłuszczowy i wyższą temperaturę dymienia) :)
OdpowiedzUsuńJestem przyzwyczajony do oliwy;) ale proszę olej tez ok;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam surimi <3
OdpowiedzUsuń