Składniki na 4 paski(porcje) z kurczaka(ja zjadłam 3:))
- 1 pierś z kurczaka
- łyżeczka oliwy z oliwek
- łyżka wody
- łyżka octu winnego
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- świeża, lub suszona pietruszka
- czosnek mielony
Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą, pierś przekroić wzdłuż i wszerz i włożyć do miseczki z marynatą. Piekarnik nastawić na 180 stopni(ale góra-dół), nie termoobieg, bo się wysuszy, kurczaka ułozyć na kratce(taka zwykła, na wyposażeniu piekarników) a na dno piekarnika włozyć kawałek papieru do pieczenia, aby sciekający sok go nie zabrudził. Piec aż filety będą bialutkie w środku, ale nie wysuszyć ich(u mnie ok 12 minut)
Ja podałam go z kaszą kuskus z suszonym pomidorem, warzywami i pistacjami<klik> i świeżą papryką oraz selerem naciowym:
XOXO
Carol
tak piersi z kurczaka jeszcze nie marynowałam, pysznie się zapowiada ;)
OdpowiedzUsuńTak, ja uwielbiam ocet winny:))
OdpowiedzUsuń