Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki orkiszowej
- 0.5 szklanki cukru deremara
- 0.5 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
Składniki na krem:
- 300g danio light wanilia
- 400 g twarogu poltlustego
- 250 ml wody
- Galaretka truskawkowa
- 2 łyżki żelazny
- 2 łyżki cukru deremara, lub slodziku
- Aromat waniliowy
- 200g truskawek
- 2,5 kiwi
Dodatkowo:
- kilka kropli oliwy
- pół łyżeczki ciemnego kakao
Sposób wykonania:
W misce umieścić mąkę, jogurt, cukier i jajka i dokładnie wyrobić rękami do uzyskania elastycznej masy. Blaszkę do tarty delikatnie, za pomocy ą chusteczki naśladować oliwą z oliwek i obsypac lekko ciemnym kakao. Formę ciefnko(3-4 mm) wykleić ciastem i nakluć widelcem. Piec z obciążeniem 15-18 minut w temp. 180 stopni
Galaretkę i żelatynę umieścić w garnku i zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Wystudzić. W osobnym naczyniu wymieszać serki i twarożek z cukrem i aromatem, wlać zimną galaretkę i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Przełożyć masę na zimne ciasto i udekorować owocami. W momencie dekoracji masa powinna być już bardzo gęsta, bo sok zawarty w kiwi uniemożliwi tężenie galaretki. Podawać jak najszybciej, lub wstawić do lodówki.
Mi z tej porcji wyszła tarta o średnicy 24 cm oraz 5 małych tartaletek.
XOXO
Carol
Zaakceptowałam Twoją tartę w akcji O! Orkisz, mimo, że przepis nie jest wegetariański (żelatyna), ale samo ciasto w którym używasz orkiszu jest OK, dlatego dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuń