środa, 8 maja 2013

Tarta orkiszowo truskawkowa bez tłuszczu

Idealna na grilla, przyjęcie lunch i podwieczorek. Lekka i smaczna. Z lekkim twarogowym wypełnieniem i pysznymi owocami. Do tego wszystkiego na cieście pełnoziarnistym,orkiszowym;)
Składniki na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 0.5 szklanki cukru deremara
  • 0.5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
Składniki na krem:



  • 300g danio light  wanilia
  • 400 g twarogu poltlustego
  • 250 ml wody
  • Galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki żelazny
  • 2 łyżki cukru deremara, lub slodziku
  • Aromat waniliowy
  • 200g truskawek
  • 2,5 kiwi
Dodatkowo:
  • kilka kropli oliwy
  • pół łyżeczki ciemnego kakao
Sposób wykonania:
    W misce umieścić mąkę, jogurt, cukier i jajka i dokładnie wyrobić rękami do uzyskania elastycznej masy. Blaszkę do tarty delikatnie, za pomocy ą chusteczki naśladować oliwą z oliwek i obsypac lekko ciemnym kakao. Formę ciefnko(3-4 mm) wykleić ciastem  i nakluć widelcem. Piec z obciążeniem 15-18 minut w temp. 180 stopni

    Galaretkę i żelatynę  umieścić w garnku i zalać  gorącą, ale nie wrzącą wodą. Wystudzić. W osobnym naczyniu wymieszać serki i twarożek z cukrem i aromatem, wlać zimną galaretkę i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Przełożyć masę na zimne ciasto i udekorować owocami. W momencie dekoracji masa powinna być już bardzo gęsta, bo sok zawarty w kiwi uniemożliwi tężenie galaretki. Podawać jak najszybciej, lub wstawić do lodówki. 
    Mi z tej porcji wyszła tarta o średnicy 24 cm oraz 5 małych tartaletek.



    XOXO
    Carol

1 komentarz:

  1. Zaakceptowałam Twoją tartę w akcji O! Orkisz, mimo, że przepis nie jest wegetariański (żelatyna), ale samo ciasto w którym używasz orkiszu jest OK, dlatego dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń