czwartek, 9 maja 2013

Kremowy ryż z warzywami

Pomysł na pyszny obiad z moim ulubionym chyba zestawem warzyw. Można podawać go z mięsem, jajkiem, lub rybą, ale ja najbardziej lubię kiedy na moim talerzu znajduje się samotny, mogę wtedy jeść go bez większych wyrzutów sumienia. Danie bogate w błonnik i witaminy, a do tego smaczne i banalnie proste w wykonaniu. We wpisie również co nieco na temat brązowego ryżu......
Składniki na ok 8 porcji(robiłam go na przyjęcie, dlatego aż tyle).
  • 3 woreczki ryżu brązowego
  • 1 średnia cukinia
  • pół papryki żółtej
  • pół papryki zielonej
  • cebula
  • 200g pieczarek
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 100g serka topionego
  • maggi do smaku
  • przyprawa meksykańska
  • puszka mieszanki meksykańskiej z puszki(kukurydza, groszek, fasola, marchew)
Serek topiony nadaje potrawie kremową konsystencję, ale można się spokojnie obejść bez niego :)
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu, u mnie 40 minut. Świeże warzywa pokroić w kostkę i usmażyć na łyżce oliwy :


Wsypać puszkowane warzywa, dodać serek topiony, przyprawę meksykańską i dokładnie wymieszać, wsypać ugotowany ryż i doprawić maggi do smaku.



A teraz kilka słów na temat ryżu brązowego. Czy warto?
Jest to ryż ogólnodostępny w prawie wsto zystkich sklepach. W przeciwieństwie do ryżu białego, czy nawet tego paraboiled nie jest pozbawiony zarodka i łuski. Wczoraj porównałam sobie tabelki i oto główne różnice
Ryż brązowy zawiera 322kcal w 100g, a ryż paraboiled 384kcal
Ryż brązowy zawiera 8,2g błonnika pokarmowego w 100g, a ryż paraboiled tylko <0.5 g!
Zawiera też znacznie więcej makroelementów takich jak wapń, fosfor, potaj, magnez , czy żelazo oraz jest znacznie bogatszy w witaminy.
Dodatkowo ma nizszy indeks glikemiczny.
Jedyna wada, to fakt, że ryż brązowy gotuje się 40 minut, a biały 12:)
Więc jeśli mamy trochę czasu  to WARTO wybrać ten brązowy.
Dodatkowo producent obiecuje że ryż będzie sypki po ugotowaniu, ale niestety ziarenka trochę się kleją, muszę jednak przyznać że przy jedzeniu jest lekko 'al dente'

2 komentarze:

  1. BARDZO SMACZNE! zamiast serka topionego dodałam krojone pomidory w sosie własnym i wyszło bardziej meksykańskie niż myślałam! :) pożywne, proste i dobre! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, ze wyprobowałaś i, że smakowalo;))

    OdpowiedzUsuń