poniedziałek, 13 maja 2013

Grillowany kurczak w marynacie imbirowo pietruszkowej

Wyrazisty, smaczny, soczysty, cóż tu wiele mówić... pyszny i tyle!

Składniki na 4 paski(porcje) z kurczaka(ja zjadłam 3:))

  • 1 pierś z kurczaka
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżka wody
  • łyżka octu winnego
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • świeża, lub suszona pietruszka
  • czosnek mielony
Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą, pierś przekroić wzdłuż i wszerz i włożyć do miseczki z marynatą. Piekarnik nastawić na 180 stopni(ale góra-dół), nie termoobieg, bo się wysuszy, kurczaka ułozyć na kratce(taka zwykła, na wyposażeniu piekarników) a na dno piekarnika włozyć kawałek papieru do pieczenia, aby sciekający sok go nie zabrudził. Piec aż filety będą bialutkie w środku, ale nie wysuszyć ich(u mnie ok 12 minut) 
Ja podałam go z kaszą kuskus z suszonym pomidorem, warzywami i pistacjami<klik> i świeżą papryką oraz selerem naciowym:

XOXO
Carol

2 komentarze:

  1. tak piersi z kurczaka jeszcze nie marynowałam, pysznie się zapowiada ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, ja uwielbiam ocet winny:))

    OdpowiedzUsuń