sobota, 11 maja 2013

Awokado HASS. Dietetyczny krem czekoladowy.

Czy Wy też kiedyś staliście w sklepie zastanawiając się dlaczego połowa owoców awokado ma czarną skórkę, a połowa zieloną? Otóż są to dwie różnie odmiany, różniące się tylko odrobinę, obie zdrowe i pyszne. Nadają się do sałatek, tostów, na kanapki, czy omlety, ale jeśli chcecie odkryć też inne zastosowanie tego owocu, zajrzyjcie do środka, spodoba wam się:)
Awokado to owoc zawierający antyoksydanty, zdrowe tłuszcze, witaminy i tak dalej. Można o nim pisać w nieskończoność, ale w internecie znajduje się już milion podobnych artykułów. Dla mnie awokado to źródło inspiracji kulinarnych. Nadaje się zarówno do potraw słodkich jak i słonych. Na mojej liście 'MUST COOK' znajdują się między innymi lody z awokado i zupa krem z awokado z łososiem.  
Najbardziej znaną odmianą tego owocu w Polsce jest Fuerte- z zieloną skórką, zwykle trochę twardawe, dlatego po zakupie powinno w domu jeszcze 'odleżeć' swoje.
Drugą popularną odmianą jest czarnoskóre AWOKADO HASS
W porównaniu do Fuerte jest zdecydowanie bardziej wyraziste w smaku, bardziej pikantne, dlatego polecam go do sałatek, potraw mięsnych i rybnych oraz na kanapki. Jego miąższ jest niesamowicie miękki i aksamitny, idealny do wszelkich kremów i past. 
Dzisiaj przygotowałam pastę czekoladową z tego właśnie awokado, idealną na kanapki, do ciastek i naleśników. Jest pyszna :)
Składniki na 1 filiżankę pasty(ma intensywny smak, nie potrzeba go dużo)
  • 1/2 awokado(u mnie hass)
  • kopiasta łyżeczka ciemnego kakao
  • łyżeczka cukru pudru(ew. słodzik do smaku)
  • kilka kropli wody
  • kostla, lub 2 ciemnej czekolady o zawartości min. 70% kakao
Awokado rozgnieść widelcem na gładka papkę, czekoladę rozpuścić w mikrofalówce, lub na parze, wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać, rozgniatając ewentualne grudki. Jeśli chcemy otrzymać zbitą pastę umieszczamy krem w lodówce. 



W następnym wpisie wykorzystanie pasty:)
XOXO
Carol

8 komentarzy:

  1. ciekawe jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie polecam... Zrobiłam go dzisiaj i jak go spróbowałam miałam od razu ochotę wyrzucic go do kosza. Smak awokado jets wyczuwalny, a krem nie smaczny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może miałaś niedojrzałe awokado, wtedy jego smak faktycznie bywa nieprzyjemny :)

      Usuń
  3. Jeżeli kupimy DOBRE awokado, to jego smak jest niewyczuwalny, albo czuć smak przyjemny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi także nie smakowało, nie jest to wina awokado.
      Pasty z awokado robie nie od dzis, po prostu ten przepis mi sie nie podoba.

      Usuń
  4. Spróbowałam, ale też mi nie podchodzi...

    OdpowiedzUsuń
  5. 45 years old Sales Representative Fianna Dilger, hailing from Saint-Hyacinthe enjoys watching movies like Laissons Lucie faire ! and Soapmaking. Took a trip to Zollverein Coal Mine Industrial Complex in Essen and drives a Ferrari 250 GT LWB California Spider. wiecej pomocnych wskazowek

    OdpowiedzUsuń