sobota, 6 lipca 2013

Puszyyysty gryczany omlet z surimi, i kiełkami.

Tak, wiem, surimi, to nie jest najzdrowsze jedzenie, ale bardzo je lubię i staram się jeść tylko od czasu do czasu. Ten pomysł na obiad jest dość oryginalny i w sumie wszystko poza paluszkami, to esencja zdrowia :) Jest baaardzo sycący i szczerze- miałam problem ze zjedzeniem całego-pół+ jakieś warzywa by mi wystarczyły
Składniki na 1 duuuuży omlet:
  • 1 jajko
  • 1 białko (można użyć 2 jajek, mi tak akurat zostało po zrobieniu ciasta)
  • 2 łyżki mleka
  • 100g surimi( najlepiej wcześniej podsmażyć je na patelni)
  • szczypta vegety
  • 100g jogurtu naturalnego, gęstego
  • 1 suszony pomidor
  • kilka listków świeżej bazylii
  • szczypta ziół prowansalskich
  • pół łyzeczki przecieru pomidorowego
  • garść kiełków(u mnie brokuła)
  • łyzka oliwy do smażenia
  • 2 łyżki płatków gryczanych
Białka oddzielic od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać mleko, płatki gryczane, vegetę i surimi pokrojone w kostkę, delikatnie wymieszać.. Patelnię nasmarować oliwą, rozgrzać. Przełożyć ciasto na patelnię, bardzo delikatnie. Przykryć i smażyć na małym ogniu aż całość się zsiądzie i będzie puszysta. W tym czasie w miseczce wymieszać jogurt z bardzo drobno pokrojomym pomidorem, posiekaną bazylią , ziołami i przecierem. Taką pastę (można jeszcze lekko posolić) nałożyć na usmażony omlet i posypać kiełkami.
Kalorycznosć podana dla całego omleta
XOXO
Carol



3 komentarze:

  1. mniam, mniam, ale do smażenia nie oliwa, ale olej i to najlepiej rzepakowy (ma znacznie lepszy skład tłuszczowy i wyższą temperaturę dymienia) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem przyzwyczajony do oliwy;) ale proszę olej tez ok;)

    OdpowiedzUsuń