niedziela, 14 lipca 2013

Orkiszowe pancakes z bananem.

Wydaje mi się, że na reszcie znalazłam idealne proporcje jeśli chodzi o te małe placuszki. Są niesamowicie puszyste i delikatne, lekko słodkie i pełnoziarniste. Dodatek pysznego banana, który dzięki smażeniu rozpływa się w ustach sprawia, że sięgamy po więcej i więcej...
Składniki na 12 sztuk:
  • 1 banan
  • 2 łyżki płatków orkiszowych
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki otrębów
  • 2 jajka
  • 4 łyżki maślanki
  • oliwa do smażenia(ok 1 łyżka)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyzeczki sody oczyszczonej
Płatki, otręby i siemię zblendować na mączkę. połączyć z pozostałymi składnikami, poza bananem. Banana pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i łyżką nakładać ciasto. Na każdego placuszka położyć 2-3 plasterków banana. Smażyć na średnim ogniu, aż na powieżchni pojawią się bąbelki, a placuszki będą jakby lekko suche na brzegach. Wtedy przewrócić na 2 stronę i smażyć jeszcze przez ok 2 minuty. Podawać z dowolnymi dodatkami.

XOXO
Carol





6 komentarzy:

  1. super placuszki ! moje ulubione połączenie banan + masło orzechowe <3

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają smakowicie :), a porcja to ile placuszków?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne przepisy! <3

    Tylko wyłącz sobie sprawdzanie czy nie jestem robotem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne i do tego zdrowe. :) Ziarno orkisz jest bardzo zdrowe sycące, zawierające dużo błonnika pokarmowego, odchudzające a przede wszystkim wzmacniające odporność. A takie pancake z pewnością polubią dzieci :)

    OdpowiedzUsuń