niedziela, 9 czerwca 2013

Placuszki owsiane z ananasem

Lekko kwaskowate i mięciutkie. Idealne na śniadanie, można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc to, co zostanie spokojnie nadaje się do wzięcia na lunch. Przez dodatek ananasa muszą się troszkę dłużej smażyć, ale są warte tego czasu;)
Składniki na 20 placuszków
  • 6 cienkich plastrów świeżego ananasa
  • 8 łyżekpłatków owsianych górskich
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 2 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • Oliwa do smażenia
  • Słodzik do smaku
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pól łyżeczki sody oczyszczonej
  Ananasa pokroić w malutkie kawałeczki(takie trójkąciki) . Suche składniki zemleć w blenderze i wymieszać z ananasem, jogurtem, słodzikiem i jajkami oraz proszkiem i sodą.Masa powinna być dość gęsta. Nakładać ją łyżką na rozgrzaną patelnię nasmarowaną oliwą i smażyć z 1 strony na małym ogniu, aż pojawią się bąbelki, a placuszki będzie się dało łatwo przewrócić na 2 stronę. Wtedy smażyć aż będą w środku puszyste i nie surowe. Ja podałam je z serkiem Danio
XOXO
Carol






2 komentarze:

  1. Uwielbiam owsiane placuszki, to zdecydowanie moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pychotka, takie placuszki mogłabym jeść cały czas ;D

    OdpowiedzUsuń