środa, 3 lipca 2013

'Owsianka' jęczmienna jak mleczna kanapka

Uwielbiam mleczne kanapki, po prostu kocham, od zawsze tak było. Teraz, kiedy przez przypadek ta 'jęczmienianka' została przeze mnie wypróbowana, gości często na moim śniadaniowym stole. Mleko, miód i biszkopt: czy coś Wam to przypomina? może biszkoptu tutaj nie ma, ale ten smak.... sami sprawdźcie!
Na 1 porcję:
  • szklanka mleka 1,5%
  • 2 łyżki płatków jęczmiennych(mogą być też owsiane, obojętnie)
  • 1,5 łyżki otrębów żytnich
  • 1/2 łyżki siemienia lnianego
  • łyżka miodu
  • łyżka pełnego mleka w proszku
Wszystkie składniki poza miodem i mlekiem w proszku zagotować w garnuszku i doprowadzić do odpowiedniej konsystencji. Przelać do miseczki i wymieszać z pozostałymi składnikami. Można jeszcze dosłodzić do smaku, kub dodać więcej mleka w proszku, zależy od upodobań. Śniadanie można też oczywiście przygotować z większej ilości płatków, ja tylko podaję proporcje, według których przygotowuję swoje śniadanie.
XOXO
Carol




3 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny blog! Naprawdę jeden z lepszych, jaki widziałam (a mam ich ponad 20 w codziennie odświeżanych zakładkach:P). Kiedyś było 60... teraz trafia tam twój:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jej, dziękuje, miło to czytać!

    OdpowiedzUsuń