Składniki na 3 porcje:
- 300 g piersi z indyka
- 2 pomidory, obrane ze skórki
- Mała cukinia
- 2 duże marchewki
- Papryka
- Cebula
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- 500 ml bulionu drobiowego( może być z kostki, ja miałam normalny)
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- Pieprz, sól, maggi do smaku
- 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia (ja pominęłam)
Cebulę pokroić w półksiężyce, mięso umyć, oczyścić i pokroić na małe kawałki , w woku rozgrzać olej i podsmażyć na średnim ogniu, pod przykryciem.
Resztę warzyw pokroić w kostkę ( lub półplasterki w przypadku marchewki i cukini) i kiedy mięso będzie białe, wrzucić do woka. Dusić przez 10 do 15 minut i zalać połową bulionu.
Do reszty bulionu dodać przecier i ketchup, wlać do woka i gotować razem z listkami laurowymi i zielem przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć przyprawy i maksymalnie zwiększyć ogień, aby część wody wyparowała. Doprawić do smaku i podawać z kaszą gryczaną, lub ryżem.
Carol
Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńPoza ketchupwm sa tu same zdrowe składniki bez dużej ilości tłuszczu czy niezdroweg cukru. Ludzie jedzą kaszę z gulaszem od dawna i nie wydaje mi sie, żeby mogło to AŻ Tak szkodzić naszemu zdrowiu. Zawsze możesz zjeść osobno....
UsuńPoza tym przepis jest na sam gulasz
Usuńzrobilam wlasnie i wyszlo przepyszne :) super, dietetyczny przepis ! polecam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo!;)
Usuńsuper, pyszny, prosty - doskonaly :) dziekuje za inspiracje :)
OdpowiedzUsuńNie a za co:) najważniejsze,mże smakuje;)
UsuńRobiłam już wiele razy i za każdym razem wszyscy się zachwycają :) Nie byłabym też sobą gdybym nie dodała coś od siebie, dlatego za każdym razem dorzucam czerwoną kapustę poszatkowaną, która daje świetny kolor i smak :)
OdpowiedzUsuńrosół z kostki?! dramat!
OdpowiedzUsuńMaggi i ketchup na blogu "kulinarnym" i to jeszcze "fit"? Serio?
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda na smaczny i spróbuje na 100% a anonimowi malkontenci niech skoczą do fit restauracji gdzie dostaną jak nie maggi, to porcję glutaminianu.
OdpowiedzUsuńBlog kulinarny = Przepis = składniki+ wykonanie.
Pozdrawiam