Składniki na blaszkę 24 cm:
- 1 duża cukinia
- 100 ml mleka
- 4 łyżki otrębów żytnich
- 2 łyżki mąki orkiszowej
- 2 łyżki ciemnego kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
- 60g czekolady 90% kakao
- 1 łyżka cukru deremara
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 2 łyżki platków migdałowych
Czekoladę rozpuścić na parze, przestudzić. Resztę składników wymieszać w garnku, dodać czekoladę. I ponownie wymieszać. Jeśli wolicie słodkie ciasta, dodatków wiecej cukru, stewii lub slodziku, jednak ja podałam je z lodami owocami i cukier nie był potrzebny;) Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 30 minut w 180 stopniach. Podawać z lodami, masłem orzechowym, twarogiem, owocami.... Lub czymś innym;) ja zapiekłam z twarożkiem :)
1 porcja to 1/12 ciasta, ale spokojnie możżna podzielić nawet na 16 kawałków
XOXO
Carol
świetny pomysł:) musi być pyszne:) i do tego bez wyrzutów sumienia:)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie! Koniecznie do wypróbowania. :)
OdpowiedzUsuńCieszę się!;)
Usuńzapisałam sobie w zakładkach...w prawdzie nie umiem piec,ale może ktoś mi je zrobi :D hahah.
OdpowiedzUsuńBereniczkaa
Super, musze spróbować.
OdpowiedzUsuńZapraszam na chilicake.blogspot.com
Ps. Śliczny blog, widać że o gotowaniu *.* ;)
Bardzo dziekuję! Mam nadzieje,mże będzie smakować:) niestety na Twojego bloga wejść nie mogę, jest napisane,że brak uprawnień;(
Usuń