wtorek, 25 czerwca 2013

Dietetyczne brownie z cukinii.

Chyba wszyscy kochamy to ciasto! Ale niestety nie ma w nim nic dietetycznego.... A jednak'! Ta wersja jest stworzona z samych zdrowych składników i kawałek na pewno nam nie zaszkodzi;) płaskie i mokre, smak warzywa jest niewyczuwalny;)

Składniki na blaszkę 24 cm:
  • 1 duża cukinia
  • 100 ml mleka
  • 4 łyżki otrębów żytnich
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • 2 łyżki ciemnego kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 60g czekolady 90% kakao
  • 1 łyżka cukru deremara
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki platków migdałowych
Czekoladę rozpuścić na parze, przestudzić. Resztę składników wymieszać w garnku, dodać czekoladę.  I ponownie wymieszać. Jeśli wolicie słodkie ciasta, dodatków wiecej cukru, stewii lub slodziku, jednak ja podałam je z lodami  owocami i cukier nie był potrzebny;) Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 30 minut w 180 stopniach. Podawać z lodami, masłem orzechowym, twarogiem, owocami.... Lub czymś innym;) ja zapiekłam z twarożkiem :)




1 porcja to 1/12 ciasta, ale spokojnie możżna podzielić nawet na 16 kawałków


XOXO
Carol

6 komentarzy:

  1. świetny pomysł:) musi być pyszne:) i do tego bez wyrzutów sumienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To coś dla mnie! Koniecznie do wypróbowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zapisałam sobie w zakładkach...w prawdzie nie umiem piec,ale może ktoś mi je zrobi :D hahah.
    Bereniczkaa

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, musze spróbować.
    Zapraszam na chilicake.blogspot.com
    Ps. Śliczny blog, widać że o gotowaniu *.* ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuję! Mam nadzieje,mże będzie smakować:) niestety na Twojego bloga wejść nie mogę, jest napisane,że brak uprawnień;(

      Usuń