sobota, 11 maja 2013

Dietetyczne bezy z czekoladowym kremem z awokado

Beza z kremem czekoladowym i dieta? Wydaje Wam się, ze połączeni tych pojęć jest niemożliwe? Otóż nie!te ciasteczka są lekkie i pyszne. Można je przygotować dosłownie w minutę. Niestety w podobnym tępie znikają...Od klasycznej bezy różnią się jednak sporo. Są miękkie i puszyste niczym pianka.

Składniki na ok 15 ciasteczek

  • 2 białka z jajek
  • łyżka cukru pudru
  • opcjonalnie cynamon
  • kilka kropli olejku waniliowego
Białka ubić na bardzo sztywną pianę, dodać cukier puder, aromat i cynamon, ubijać jeszcze chwilę, szybko przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Najpierw zrobić kropkę za pomocą piany, a następnie 2 kółka wokół tej kropki, jedno na drugim:)
Jeśli chcecie uzyskać lekkie, piankowe ciasteczka, pieczcie ok 10 minut w temp. 190 stopni, aż się zarumienią, Jeśli mają być bardziej chrupiące(wersja eksperymentalna) pieczcie w temp ok  120 stopni przez godzinę, a pod koniec zwiększcie temperaturę, aby się przyrumieniły. Po wustudzeniu można je wypełnić małymi kuleczkami z <KREMU CZEKOLADOWEGO Z AWOKADO>, jedna kuleczka ma ok 11 kcal, więc należy je wliczyć do bilansu:) Takie ciasteczko z kremem będzie miało ok 18 kcal




XOXO
Carol

2 komentarze: