niedziela, 7 lipca 2013

Na zimno:owsianka jak czekoladowe cappuccino.

Uwielbiam smak kawy, jednak teraz postanowiłam ją ograniczyć. Doskonałą alternatywą dla mnie jest inka, która nadaje się nie tylko do picia..... Ta owsianka jest idealna na lato- można ją przygotować rano, ale mi o wiele bardziej smakuje po spędzeniu całej nocy w lodówce....
Składniki na 1 porcję:
  • pól szklanki mleka
  • pół szklanki wody(można zastąpić mlekiem)
  • 2 łyżki płatków(u mnie jęczmienne)
  • 1,5 łyżki otrębów żytnich
  • 0,5  łyżki siemienia lnianego
  • słodzik/cukier brązowy do osłodzenia
  • pół łyżki inki
  • pół łyżki ciemnego kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
  • łyżeczka sezamu
  • łyżka orzechów laskowych
Zagotować wodę, mleko, płatki, otręby i siemię lniane razem z inką i kakao. Gotować do uzyskania gęstej konsystencji. Przełożyć do miseczki i wstawić na noc do lodówki(można też od razu dodać resztę i zjeść na ciepło). Rano wymieszać z substancją słodzącą, posypać sezamem i dodać orzeszki. Smacznego :)


XOXO
Carol

7 komentarzy:

  1. Zaraz idę robić i wstawiam na noc do lodówki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne przepisy i na pewno będę tu często zaglądać :) Jesteś ode mnie młodsza a takie cuda robisz w kuchni :D Podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Owsianka bez owsa? Ciekawe. :P To chyba w jakimś cudzysłowie powinna być ta "owsianka". :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ponieważ w liście składników nie jest sprecyzowany rodzaj platkow jakich należy użyć. W nawiasie jedynie napisałam w jaki sposób ja ją przygotowalam

      Usuń
  4. nazwa jest bardzo kusząca, jeśli smakuje, jak czekoladowe cappuccino to musi być przepyszne: )

    OdpowiedzUsuń
  5. Wartość kaloryczna jest podana z dodatkiem cukru ?

    OdpowiedzUsuń