wtorek, 25 czerwca 2013

Dietetyczny gulasz z indyka

Przepis mojej babci, lekko zmodyfikowany. Lekki, zdrowy, wyrazisty, no pyszności!
 



Składniki na 3 porcje:

  • 300 g piersi z indyka
  • 2 pomidory, obrane  ze skórki
  • Mała cukinia
  • 2 duże marchewki
  • Papryka
  • Cebula
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 500 ml bulionu drobiowego( może być z kostki, ja miałam normalny)
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • Pieprz, sól, maggi do smaku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia (ja pominęłam)
Cebulę pokroić w półksiężyce, mięso umyć, oczyścić i pokroić na małe kawałki , w woku rozgrzać olej i podsmażyć na średnim ogniu, pod przykryciem.


Resztę warzyw pokroić w kostkę ( lub półplasterki w przypadku marchewki i cukini) i kiedy  mięso będzie białe, wrzucić do woka. Dusić przez 10 do 15 minut i zalać połową bulionu.

Do reszty bulionu dodać przecier i ketchup, wlać do woka i gotować razem z listkami laurowymi i zielem przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć przyprawy i maksymalnie zwiększyć ogień, aby część wody wyparowała. Doprawić do smaku i podawać z kaszą gryczaną, lub ryżem.

                               
XOXO
Carol

12 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poza ketchupwm sa tu same zdrowe składniki bez dużej ilości tłuszczu czy niezdroweg cukru. Ludzie jedzą kaszę z gulaszem od dawna i nie wydaje mi sie, żeby mogło to AŻ Tak szkodzić naszemu zdrowiu. Zawsze możesz zjeść osobno....

      Usuń
    2. Poza tym przepis jest na sam gulasz

      Usuń
  3. zrobilam wlasnie i wyszlo przepyszne :) super, dietetyczny przepis ! polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super, pyszny, prosty - doskonaly :) dziekuje za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam już wiele razy i za każdym razem wszyscy się zachwycają :) Nie byłabym też sobą gdybym nie dodała coś od siebie, dlatego za każdym razem dorzucam czerwoną kapustę poszatkowaną, która daje świetny kolor i smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. rosół z kostki?! dramat!

    OdpowiedzUsuń
  7. Maggi i ketchup na blogu "kulinarnym" i to jeszcze "fit"? Serio?

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis wygląda na smaczny i spróbuje na 100% a anonimowi malkontenci niech skoczą do fit restauracji gdzie dostaną jak nie maggi, to porcję glutaminianu.
    Blog kulinarny = Przepis = składniki+ wykonanie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń